A fonalasgombák növekedését egy egyszerű lineáris összefüggéssel le lehet írni. Egységnyi idő alatt egységnyi a telep átmérőjének növekedése. Ez a micéliális sejtek polarizált növekedéséből fakad. És miért is érdekes ez számunkra? Fontos, hogy a gombát optimális körülmények között tenyésszük, de ehhez tudnunk kell mi is ez az optimális körülmény.
A legalapvetőbb a megfelelő tápanyagok biztosítása, erről már volt szó a „Mi is történik valójában a laborban?” c. bejegyzésben. Azonban a gombák élete sem ennyire egyszerű, hiszen sokféle környezeti hatás éri a tenyésztés során. Ezek a környezeti, vagy ökológiai faktorok lehetnek abiotikusak (fizikai, kémiai), illetve biotikusak (más élőlényektől függő). A mikroba növekedését az ökológiai faktor mennyiségének függvényében ábrázolva optimális esetben egy szimmetrikus görbét kapunk, ez látható az ábrán. Hasonló görbékkel jellemezhetők az egyes mikroorganizmusok a különböző környezeti faktorokkal szembeni érzékenységüket, tűrésüket nézve (a görbe sokszor valamely irányban eltolt).
A legalapvetőbb abiotikus, ezen belül is fizikai faktorok a tápközeg pH, ami a tápközeg savasságát/ lúgosságát jelenti, illetve a tenyésztési hőmérséklet.
A pH szempontjából három alapvető csoportját különböztetjük meg a mikroorganizmusoknak:
acidofil optimum < 6 gombák, tejsavbaktériumok
neutrofil 6 < optimum < 8 a baktériumok zöme
alkalofil optimum > 8 néhány talajbaktérium
Bár vannak tágabb tűrésű csoportok (acidotoleráns, alkalotoleráns), a pH tűrési tartomány viszonylag szűk +/– 1-2 pH egység az optimum körül. Mindez grafikusan ábrázolva.(forrás:http://textbookofbacteriology.net/themicrobialworld/nutgro.html)
A hőmérséklet tűrés szempontjából négy alapvető csoportot lehet megkülönböztetni:
pszikrofil optimum < 20°C
mezofil 20°C < optimum < 40°C
termofil 40°C < optimum
extrém termofil 60°C < optimum
Ezeken túl természetesen a tűrési tartománytól és az optimumtól függően még elkülöníthetők obligát pszikrofilek, fakultatív pszikrofilek, fakultatív termofilek és obligát termofilek is. A nagyobb csoportok ábrázolása a következő grafikonon látható.
(forrás:http://textbookofbacteriology.net/themicrobialworld/nutgro.html)
További fontos tényezők a tenyésztés szempontjából a mikroorganizmusok oxigén igénye, nedvességtartalom, ozmózisnyomás, hidrosztatikus nyomás, sugárzások és a környezetben lévő nehézfémek, melyek mind befolyásolják a mikroorganizmusok növekedését.
Egyszerű tesztekkel lehet vizsgálni az említett faktorok hatását. A hőmérséklet igény megállapításához a komplett táptalajra oltott mikroorganizmust különböző hőmérsékleteken tenyésztik (pl. 4°C, 10°C, 15°C, 20°C, …), majd megfelelő idő elteltével meghatározzák a telepek átmérőjét. A legnagyobb átmérő jelzi a legoptimálisabb növekedési hőmérsékletet. Egy három pontban leoltott, jól növekvő Aspergillus terreus tenyészet képe látható az alábbi képen.(forrás:http://www.mycology.adelaide.edu.au/Fungal_Descriptions/Hyphomycetes_(hyaline)/Aspergillus/terreus.html)
. Kevésbé optimális közegben, kisebb átmérőjű telep képződik. Ugyanezzel a gyakorlattal meg lehet határozni más környezeti faktorok hatását is (pl. különböző pH-jú közegekre oltott telepek átmérőjének mérése).