mikrobio

A kutatás az Európai Unió és Magyarország támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú „Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program” című kiemelt projekt keretei között valósult meg.

A gombák is stresszesek néha…

2014.03.31. 13:38 | Krizsán Krisztina | Szólj hozzá!

A fonalasgombák növekedését egy egyszerű lineáris összefüggéssel le lehet írni. Egységnyi idő alatt egységnyi a telep átmérőjének növekedése. Ez a micéliális sejtek polarizált növekedéséből fakad. És miért is érdekes ez számunkra? Fontos, hogy a gombát optimális körülmények között tenyésszük, de ehhez tudnunk kell mi is ez az optimális körülmény.

A legalapvetőbb a megfelelő tápanyagok biztosítása, erről már volt szó a „Mi is történik valójában a laborban?” c. bejegyzésben. Azonban a gombák élete sem ennyire egyszerű, hiszen sokféle környezeti hatás éri a tenyésztés során. Ezek a környezeti, vagy ökológiai faktorok lehetnek abiotikusak (fizikai, kémiai), illetve biotikusak (más élőlényektől függő). A mikroba növekedését az ökológiai faktor mennyiségének függvényében ábrázolva optimális esetben egy szimmetrikus görbét kapunk, ez látható az ábrán. Hasonló görbékkel jellemezhetők az egyes mikroorganizmusok a különböző környezeti faktorokkal szembeni érzékenységüket, tűrésüket nézve (a görbe sokszor valamely irányban eltolt).

 görbe2.jpg

A legalapvetőbb abiotikus, ezen belül is fizikai faktorok a tápközeg pH, ami a tápközeg savasságát/ lúgosságát jelenti, illetve a tenyésztési hőmérséklet.

A pH szempontjából három alapvető csoportját különböztetjük meg a mikroorganizmusoknak:

acidofil                optimum < 6                     gombák, tejsavbaktériumok

neutrofil              6 < optimum < 8                a baktériumok zöme

alkalofil               optimum > 8                     néhány talajbaktérium

Bár vannak tágabb tűrésű csoportok (acidotoleráns, alkalotoleráns), a pH tűrési tartomány viszonylag szűk +/– 1-2 pH egység az optimum körül. Mindez grafikusan ábrázolva.(forrás:http://textbookofbacteriology.net/themicrobialworld/nutgro.html)

ph2.jpg

A hőmérséklet tűrés szempontjából négy alapvető csoportot lehet megkülönböztetni:

pszikrofil                            optimum < 20°C

mezofil                               20°C < optimum < 40°C

termofil                              40°C < optimum

extrém termofil                   60°C < optimum

Ezeken túl természetesen a tűrési tartománytól és az optimumtól függően még elkülöníthetők obligát pszikrofilek, fakultatív pszikrofilek, fakultatív termofilek és obligát termofilek is. A nagyobb csoportok ábrázolása a következő grafikonon látható.

(forrás:http://textbookofbacteriology.net/themicrobialworld/nutgro.html)

hőmérő2.jpg

További fontos tényezők a tenyésztés szempontjából a mikroorganizmusok oxigén igénye, nedvességtartalom, ozmózisnyomás, hidrosztatikus nyomás, sugárzások és a környezetben lévő nehézfémek, melyek mind befolyásolják a mikroorganizmusok növekedését.

Egyszerű tesztekkel lehet vizsgálni az említett faktorok hatását. A hőmérséklet igény megállapításához a komplett táptalajra oltott mikroorganizmust különböző hőmérsékleteken tenyésztik (pl. 4°C, 10°C, 15°C, 20°C, …), majd megfelelő idő elteltével meghatározzák a telepek átmérőjét. A legnagyobb átmérő jelzi a legoptimálisabb növekedési hőmérsékletet. Egy három pontban leoltott, jól növekvő Aspergillus terreus tenyészet képe látható az alábbi képen.(forrás:http://www.mycology.adelaide.edu.au/Fungal_Descriptions/Hyphomycetes_(hyaline)/Aspergillus/terreus.html)

. Kevésbé optimális közegben, kisebb átmérőjű telep képződik. Ugyanezzel a gyakorlattal meg lehet határozni más környezeti faktorok hatását is (pl. különböző pH-jú közegekre oltott telepek átmérőjének mérése).

aspergillus2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mikrobio.blog.hu/api/trackback/id/tr65887185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása