mikrobio

A kutatás az Európai Unió és Magyarország támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú „Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program” című kiemelt projekt keretei között valósult meg.

Sterilezés után kísérletezzünk!

2013.08.29. 11:45 | Krizsán Krisztina | Szólj hozzá!

A mikrobiológiai munkák során az egyik legalapvetőbb követelmény, hogy sterilen dolgozzunk. Vagyis mindig mindent csíramentesíteni kell, mielőtt használni kezdjük. Ez történhet hővel, szűrőkkel, UV-vel és kémiai úton is. A leggyakoribb a hővel történő sterilezés, ezen belül is az autoklávozás. Az autoklávozás a nedves hővel történő sterilezés egyik fajtája, melynek leggyakoribb körülményei a 120 °C és 1 atmoszféra túlnyomás fenntartása 20-30 percen keresztül. Vannak ehhez speciálisan kialakított eszközök, de lényegében egy hagyományos kuktafazékban is elvégezhető. Így minden mikrobiológiai munka első lépése, hogy a tenyésztéshez és molekuláris munkákhoz használni kívánt összes eszközt sterilezni kell (az edényektől, a vízen át a vattadugókig mindent).
A másik gyakori sterilezési módszer a szűrők alkalmazása, melyet főleg hőérzékeny komponenseket tartalmazó anyagok sterilezésére használunk. A munka folyamata során is oda kell figyelni a steril körülményekre, hiszen a levegőben rengeteg féle mikroorganizmus található, melyek ha nem vagyunk elég körültekintőek könnyen bekerülhetnek a kísérleti rendszerünkbe.
Hogy milyen sokféle mikroorganizmus van a levegőben egy egyszerű kísérlettel be is mutatom. Készítettem egy maláta kivonatot tartalmazó táptalajt. Ez a természetes táptalaj tartalmaz minden tápanyagot, amelyre a mikrobáknak szüksége van. A Petri csészébe az autoklávozás után még forrón kiöntöttem a táptalajt, amely az agarnak köszönhetően lehűlve megszilárdult (1. kép).

kép_3_szerk.jpg

Ezután fedetlenül hagytam a csészét 10 percre az irodában, majd lefedtem és egy 30 °C állandó hőmérsékletre beállított - a mikroorganizmusok tenyésztésére szolgáló - inkubátorba helyeztem. A kísérleti rendszert 2 és 5 nap múlva is ellenőrzöm, és majd fotókon bemutatom az eredményeket. Természetesen ebben az esetben is használok kontrollt, mely egy olyan maláta kivonatos táptalajt tartalmazó Petri csésze, melyet a táptalaj kiöntése után egyáltalán nem nyitottam ki. Pár nap múlva már az eredményekkel jelentkezem.

A bejegyzés trackback címe:

https://mikrobio.blog.hu/api/trackback/id/tr925483240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása